Az alhasi fájdalmat, puffadást, szélgörcsöket okozhatja egy-egy alapanyag, a rendszertelen- vagy egy-egy kiadósabb, zsírdús étkezés, de akár ételintolerancia vagy –allergia is állhat a hátterében.  Szerencsés esetben csak ritkán kell ezeket a tüneteket elviselnünk, vagy már kiismertünk testünket annyira, hogy tudjuk, mivel követtük el a hibát. Ezek a tünetek nagyban befolyásolják közérzetünket, de ha huzamosabb ideig fennállnak, akkor akár munkaképességünket, társasági életünket is megkeseríthetik.

 Összegyűjtöttünk most néhány házipatika tippet a tünetek természetes enyhítésére. Próbálják ki őket!

1. Készítsünk ánizsteát!
Az ánizs szélhajtó, görcsoldó, epeműködést segítő növény. Ánizsteához egy kávéskanál ánizsmagot forrázzunk le 2-3 dl vízzel, majd hagyjuk 5-10 percig állni, végül szűrjük le, és fogyasztható is. Az ánizsmagot összetörve tehetjük süteményekbe is.

2. Köménymagleves – gyerekkori „kedvencünk" ezúttal tényleg jót tesz
A fűszerkömény fogyasztása segíti a gyomornedv-elválasztást, s ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A jól ismert leves mellett készíthetünk belőle teát is: törjünk össze fél teáskanálnyi köménymagot, majd öntsük le 2 dl forrásban lévő vízzel. Negyedóra elteltével szűrjük le, étkezés előtt fogyasszuk el.
Ne tévesszük össze az édes köménnyel, amelynek színe általában világosbarna, de lehet zöldes vagy zöldesszürke is.

3. Lestyán
A lestyán a petrezselyemhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk. A népi gyógyászatban a lestyán gyökerét emésztési bántalmak enyhítésére alkalmazzák, bár várandósság idején, elégtelen veseműködés és húgyúti gyulladások idején ellenjavallt. Lestyánból is készíthetünk teát: 1 teáskanál vágott, szárított gyökeret (2-4 g) öntsünk le 1,5 dl forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Naponta többször 1 csésze tea fogyasztása javasolt az étkezési szünetekben.
 A zöld és a szárított lestyánlevél kiváló ízt ad a leveseknek, salátáknak, de jó a zöldborsófőzelékbe vagy a rizshez is. Töltött húsok töltelékébe is tehetünk szárított lestyánlevelet. A meghámozott gyökeret levesekben is használhatjuk, a lestyán magját pedig kenyértésztákhoz és salátákba keverhetjük.

4. Édeskömény
Az édeskömény az egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló, kedvelt zöldség-, fűszer- és gyógynövény. Termésének legfőbb hatóanyaga az illóolajában rejlik: az édes ízű transzanetol. Emellett tartalmaz még ánizsaldehidet is, melynek köszönhetően az édeskömény illata igen hasonló az ánizséhoz. Az édeskömény teához egy kávéskanál magot negyed liter vízben vagy tejben kis lángon pár percig főzzünk, majd szűrjük le. A főzetet kortyonként iszogassuk, a gőzét az illóolaj tartalom miatt lélegezzük be. A magját egészben tároljuk, mert nagyon gyorsan csökken az illóolaj-tartalma. Kiváló görcsoldó, kisgyermekeknél és időseknél is alkalmazhatjuk.

Az édesköménymag  a mediterrán, kínai, indiai és arab konyhák egyik alapfűszere, de karakteres aromája miatt bánjunk vele óvatosan.

5. Teakeverék puffadás ellen
Az alábbi teakeverék szélhajtó, emésztést segítő, puffadást és teltségérzetet enyhítő hatású, segíthet akkor is, ha a szokásosnál többet ettünk. Keverjünk össze 5 dkg borsmentát, 5 dkg aranyvesszőfüvet, 5 dkg mezei katángot és 2 dkg ezerjófüvet, és ebből a keverékből vegyünk 1 evőkanálnyit egy csésze teához. Forrázzuk le 2,5 dl lobogó forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le, és igyuk meg. Ha túl keserűnek találjuk a teát, annak az ezerjófű lehet az oka – ilyenkor csak egy teáskanál fűvel készítsük teánkat.

+1. Segítsük szervezetünket!
A májban termelődő epe az epehólyagban raktározódik. Amennyiben nem termelődik elég epe, emésztési panaszok, puffadás, teltségérzet alakulhat ki. Az epehólyag működésének zavara, és az epe összetételének megváltozása okozhatja az epe besűrűsödését, ami később epekő kialakulását okozhatja. Fontos tehát, hogy megfelelő mennyiségű epe álljon rendelkezésre a tápanyagok lebontásához, hogy az emésztési folyamat zökkenőmentes legyen. Az alábbi kúrával harmonizálhatjuk a máj és az epehólyag működését: hat héten át felváltva igyunk egyik nap egy csésze aranyvesszőfű, másnap pedig egy csésze mezei katáng teát, lehetőleg reggel éhgyomorra. Ez a kúra megelőzésre is alkalmas, érdemes negyedévente, félévente elvégezni. Amennyiben ismert, hogy epekövünk van, a fenti kúrát ne alkalmazzuk.

Mit tehetünk még?
Ne fogyasszunk szénsavas italokat!
Mozogjunk rendszeresen, már a rendszeres séta is hozzájárul a jobb emésztéshez!
Nyugodtan, az étkezésre figyelve együnk, rágjuk meg a falatokat, ne habzsoljunk!
Kerüljük a puffasztó ételeket, figyeljük meg, mire reagálunk érzékenyebben!
Használjunk cseresznye- vagy meggymag párnát! Szezonban érdemes gyűjteni a magokat, az ezekkel kibélelt párnácska minimális varrástudással kivitelezhető. Varrjunk rá cipzárat, így a magokat mindig kivehetjük belőle. A párna melegítéséhez tegyük egy tepsibe borítva a magokat a meleg sütőbe 10 percre, de figyeljünk rá, mert gyorsan átmelegszik, majd egy kanállal töltsük vissza a párnába! Amikor kellemesen meleg, akkor helyezzük a feszülő, kemény hasra, enyhítheti a problémánkat.
Ha emésztőrendszeri panaszaink hosszabb ideig fennállnak, forduljunk velük mindenképpen szakorvoshoz!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!